2013. augusztus 31., szombat

Rozsos-burgonyás zsemle

Mostanában kísérletezgetek a vegyes lisztből készített péksüteményekkel. A burgonyás nagyon tetszik, amit most egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel kombináltam. Az eredmény egy puha, finom zsemle lett. A villás formázás egy hirtelen ötletként jött, bár a kisült péksütemények tetején kissé elmosódott a vágás, de az ízén ez egy cseppet sem változtatott. Rántott csirkés zsemleburgerként végezték.
Hozzávalók 8 zsemléhez:
  • 35 kg liszt (BL50)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)
  • 1 tk lenmag és 1 tk szezámmag a tetejére
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A liszteket egy tálba öntjük, beleszórjuk a sót és egy kis liszttel betakarjuk, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 részre osztjuk.
Csinos kis zsemléket formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük őket.
Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Egy lisztbe mártott villával 5 vágást készítünk a tészták tetején.

Előmelegítjük a sütőt.
A tepsiben még kb. 20 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel és megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése