2013. augusztus 22., csütörtök

Kapros túrókrémmel töltött bukta

Korábban már sütöttem túrós buktát, most egy kis kaporral megfűszerezett változatát készítettem ebédre. Finom, puha tésztában nem túl édes töltelékkel az egész családnak ízlett.
Sajnos most nincs friss kapor a kertben, de a szezon közepén lefagyasztottam egy jó nagy adagot és ez most igazán jól jött. 
Hozzávalók 14 buktához:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 kk só 
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csokor friss kapor 
Tészta kenéséhez:
  • 4 dkg olvasztott margarin
  • 1-2 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, a túrót egy tálba öntjük és egy villával alaposan összetörjük.
Beleütjük a tojást, beleszórjuk a cukrokat, jól összekeverjük.
A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük és egy éles késsel apróra vágjuk, majd a túrókrémbe forgatjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.
Egyforma méretű téglalapokra vágjuk, nekem most 14 db lett.
A túrós tölteléket elosztjuk a tésztákon.
A téglalapok rövidebbik végét mindkét oldalról felhajtjuk, majd az egyik hosszabbik oldalát ráfordítjuk a buktára.
Az oldalát a tészta széléhez csípjük.
Kikent és kilisztezett tepsibe (24*38 cm) rakjuk a buktákat egymástól picit távolabb, mert még nőni fognak.
Olvasztott margarinnal lekenjük és még 30 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése