2013. július 4., csütörtök

Ribizlis-túrós kalácskák

Az egyik közösségi oldalon egy kedves hölgy ökörszem nevű sütije annyira megtetszett, hogy már akkor tudtam, ezt el kell készítenem. Pár nappal később a saját tésztareceptemből, és a mazsola helyett a kertben szedett ribizlivel meg is leptem vele a családot. Az elnyújtott tésztából 19 db kalácska lett, a szaggatás utáni hulladék tésztát összedolgoztam, elnyújtottam, újraszaggattam, és forró olajban 7 db fánkot sütöttem belőle, mert a nagyobbikom él-hal érte.
Köszönet az alapötletért Jákli Juditnak!




Hozzávalók 19 db-hoz:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg Rama margarin
Töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 5-6 fürt ribizli
Lekenéshez:
  • 2 tojás sárgája

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral.
A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen 1cm vastagra nyújtjuk.
Egy közepes méretű, lisztezett pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk, úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A karimákat lekenjük tojás sárgájával.
A töltelékhez a túrót egy tálban alaposan összetörjük, beletesszük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom reszelt héját.
Minden kalácska mélyedésébe teszünk 1 púpos tk tölteléket.
A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
A ribizliket leszemezzük, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet és a túrós töltelékbe nyomkodunk pár szemet.
Előmelegített sütőben 23 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése