2013. július 11., csütörtök

Formabontó vaníliás karika

Azt hiszem, ez az az egyik finomság, amit mindenki ismert, szeret és sokan megpróbálják házilag elkészíteni.
Én is pont így voltam vele, mikor a Párom elejtett egy megjegyzést, hogy egyszer majd vaníliás karikát süssek. Akkor már tudtam, hogy a névnapjára elkészítem. Így is lett.
Azért adtam neki ezt a nevet, mert nem volt két olyan karika szaggatóm, ami igazán jó lett volna, ezért a linzer szaggatóval és egy kis virág formával készítettem a "karikákat".
Féltem, hogy majd hogyan fogom a csokiba mártani, hogy szép legyen. Megfogtam a hüvelyk és a mutató ujjammal a süti két szélét felülről, óvatosan beleengedtem az alját a csokiba, forgattam rajta jobbra-balra egyet, és papírra tettem. Azt hiszem alaptalan volt a félelmem, mert jól lehetett vele dolgozni.
58 db csokis finomság lett belőle.


Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 púpos tk sütőpor
  • Csipet só
  • 18 dkg étcsokoládé
  • 2 ek étolaj

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.

Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.

A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet.

Alaposan összedolgozzuk.

Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.

Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.

Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra.

Szaggassunk ki közepes méretű karikákat, majd azok belsejéből egy kisebbet.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.

Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.

Hagyjuk kihűlni.

A csokoládét az olajjal olvasszuk fel lobogó víz felett.

Mártsuk bele a karikák alját és tegyük szikkadni sütőpapírra.

Ha megkötött a csoki, könnyen levehető a papírról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése