2015. december 25., péntek

Leveles tésztában sült szűzpecsenye krémes gombaraguval

Az ünnepi főétel is Lurpak vaj felhasználásával készült. Egy kis darab szűzpecsenyét burkoltam előbb szalonnába, majd leveles tésztába, így sütöttem meg. Hozzá krémes gombamártást kínáltam. A szűzpecsenye melegen és hidegen is finom, bár ha kihűlt, szebben lehet szeletelni. Egyáltalán nem száraz fogás, hidegtálra is remek.



Hozzávalók 4 főre:
*1 közepes szűzpecsenye
*1 ek Lurpak vaj
*1 csapot kk só
*½ kk őrölt bors
*1 csapot kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
*20 dkg húsos szalonna vékonyra szeletelve
*1 csomag fagyasztott leveles tészta
*1 egész tojás

Raguhoz:
*25 dkg gomba
*1 ek Lurpak vaj
*2 dl tejszín
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél

A szűzpecsenyét alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, azt eltávolítjuk.
Szárazra töröljük.
A vajat megolvasztjuk, majd a sóval, borssal, fokhagymakrémmel (vagy zúzott fokhagymával) jól kikeverjük.
A húst bedörzsöljük a fűszeres vajjal és legalább 1-2 órát hagyjuk pácolódni.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd a szűzpecsenye minden oldalát kicsit lepirítjuk. Mivel a fűszeres vaj megdermedt a felületén, ezért külön vaj nem szükséges a serpenyőbe.
Kicsit hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vékony szalonna csíkokat egymás mellé fektetjük úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást.
Ráhelyezzük a húst, majd feltekerjük.
A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
A szalonnás húst beletekerjük úgy, hogy a tészta csak egy rétegben fedje, de a hajtás, illetve az illeszkedés rész alulra kerüljön.
A sütőpapíros tepsire helyezzük.
Egy kisebb tojást villával lazán felverünk és lekenjük a tésztát.
200 fokon kb. 35 perc alatt szép barnára sütjük.
A kifolyt szaftból kiemeljük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy éles késsel szépen felszeleteljük.

A raguhoz a megtisztított gomba héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, majd puhára dinszteljük rajta a gombát. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha puha a gomba, akkor ráöntjük a tejszínt. Összeforraljuk. Elzárjuk, megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemlevéllel és azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése