2015. december 25., péntek

Fokhagymakrémleves sajtos kiflikarikákkal

Lehetőségem nyílt kipróbálni a Lurpak dán vajat és egy egész menüt készítettem a felhasználásával. Az első fogás egy egyszerű, mégis ízletes krémleves lett jó sok fokhagymával. Hozzá sajtos kiflikarikákat kínáltam. 
Azt hiszem bekerült a kedvencek közé és máskor is asztalra kerül majd.


Hozzávalók 6 főre:
*7 dkg Lurpak vaj
*2+2 jó púpos ek liszt
*1 nagy fej fokhagyma (kb. 12 gerezd)
*1 liter húsleves alaplé (esetleg 1 liter víz+2 leveskocka)
*2 dl tejszín
*2 nagy teljes kiőrlésű kifli
*3-4 ek oliva olaj
*10 dkg trappista sajt

A kifliket vékonyra karikázzuk, majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük.
A fokhagymákat megtisztítjuk.
Egy kisebb fazékban a vajat felolvasztjuk, majd beleszórunk 2 evőkanál lisztet, belezúzzuk a fokhagymákat.
Simára keverjük, majd fokozatosan adagolva az alaplevet csomómentesre keverjük és visszarakjuk a tűzhelyre.
Ízesítjük sóval, és sűrűre főzzük.
A 2 evőkanál lisztet simára keverjük a tejszínnel, majd a meleg leves levéből pár evőkanállal felhígítjuk, hőkiegyenlítést végzünk.
Majd folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni és melegen tartjuk.
A kifliket lekenjük egy ecset segítségével oliva olajjal és 200 fokon kb. 5 percig sütjük.
A sütőből kivéve megszórjuk reszelt sajttal, majd annyi időre visszatoljuk, hogy a sajt éppen megolvadjon rajta.
A sajtos, ropogós kifli karikákat a meleg levessel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése