2014. május 26., hétfő

Mentaszörp házilag

A nemrég kialakított kis fűszernövény kertben a menta az uralkodó. Rengeteg friss hajtást nevelget, csodaszép zöld levelekkel. Eddig csak sütik díszítéséhez használtam fel, de eldöntöttem, hogy kipróbálom szörpként is. Barangoltam a neten alkalmas recept után kutatva, amikor is rátaláltam Gabi italára a Sünis kanál blogon. Sajnos nem volt 2 literes, csak kisebb üvegem, ezért egy kis kalkuláció után csökkentett arányokkal és icike-picike változtatással, de elkészült. Nem is számítottam rá, hogy ennyire finom lesz. Nagyon kellemesen üdítő. Mi fele-fele arányban hígítottuk, de ez természetesen ízlés kérdése. Azt biztosan tudom, hogy nem utoljára kapta a család, talán legközelebb nagyobb adaggal lepem meg őket, mert ez már rohamosan fogy :-D
Köszönöm a remek receptet Gabi!


Hozzávalók 1,5 l szörphöz:
*1 nagy marék friss mentalevél
*38 dkg cukor
*1 egész nagy citrom

A cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfőzzük és mérsékelt lángon 15 percet hagyjuk főni. Kihűtjük.
Egy 1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk.
A citromot és a mentalevelet alaposan megmossuk.
A leveleket az üvegbe tépkedjük, a citromot negyed karikára vágjuk és szintén bele helyezzük.
Beletöltjük a cukros szirupot, majd felöntjük vízzel. Lezárva 1 napot a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a citromdarabokból jól kinyomkodjuk a levet, a szörpöt leszűrjük.
Jól behűtve, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztjuk. Hűtőben tároljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen, örülök, hogy elkészítetted! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is készülök készíteni! :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyire tetszetős ez a recept. Azt hiszem ma megtépkedem egy kicsit a borsmenta bokrot. Köszönöm a receptet. Nincs esetleg ötleted, hogy beforralva és valami kevés tartósító szerrel (mi lehetne az?) el lehetne-e tenni télire?

    VálaszTörlés