2013. szeptember 13., péntek

Hálós almás pite

Olyan nagyon ízlett a családnak a Virágos almás pite , hogy újra el kellett készítenem, de most bevetettem a tésztarácsozó hengert, mert nem szerettem volna ugyanolyan formában megsütni. Ez van, ha az ember lánya mindig újításokon töri a fejét. A széleken megmaradt tészta sem megy kárba, még fel is dobják a sütit a kis csillagok, persze ha nem lesz túl szép a széle, akkor még azt el is takarhatja. (Éles szeműek még láthatják is a kép bal felső sarkában a kicsiny csillagocskákat.)

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Szóráshoz:

  • 2 ek búzadara
Tepsi kenéséhez:

  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt
Kenéshez:

  • 3 ek tej
Tálaláshoz:

  • 2 ek porcukor
Az almákat alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg.
A reszelő nagyobb lyukán reszeljük le.

A levét csavarjuk ki, arra nem lesz szükség.

Az almát ízesítsük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.

A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk bele a sütőport, morzsoljuk el benne a szobahőmérsékletű margarint.

Szórjuk bele a sót, a cukrot, üssük bele a tojások sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt és reszeljük bele a citrom héját.

Alaposan dolgozzuk össze.

Egy 38*23 cm méretű tepsit kenjünk ki margarinnal és szórjuk meg liszttel.

A tésztát nyújtsuk a tepsi hosszára és másfélszer szélesre, vágjuk le a tepsi méretű tésztát belőle, a nyújtófára feltekerve fektessük bele a tepsibe.

Egy villával szurkáljuk meg kicsit a tésztát.

Szórjuk meg a búzadarával.

Az almát kanalazzuk bele és a kanál domború felével szépen simítsuk el a tésztán a tölteléket.

A maradék tésztacsíkon gurítsuk át a tésztarácsozó hengert.

Óvatosan húzzuk szét a hálót, majd fektessük az almára.

A széleknél nyomkodjuk össze kicsit.

A hulladék tésztát, ami a széleknél túllóg, vágjuk le, gyúrjuk össze, nyújtsuk vékonyra és nagyon kicsi kiszúróval nyomjunk ki csillagokat és tegyük a tepsi végébe, a kevésbé szép helyekre.

Előmelegített sütőben 180 fokon 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve kenjük le tejjel és takarjuk le kb. 10 percre egy konyharuhával.

Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Akik elkészítették:

4 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea! Ez az almás valami gyönyörűség!!! Nem tudtam megállni, hogy ne írjak hozzá! :D

    VálaszTörlés
  2. Annyira tetszetős, hogy már nyúlnék is érte. Ötletes a rácsozás. :)

    VálaszTörlés