2021. december 20., hétfő

Mákos-narancsos minikuglóf

A mák ugyanúgy összefonódik az ünneppel, mint a gesztenye, a narancs és a fahéj. Ezért is készítettem pár apró kuglófot, amit elfogyaszthatunk a készülődés közepette egy csésze kávéhoz vagy egy nagy bögre kakaóhoz. Igazán egyszerű, hamar összeállítható. Akár nagyiknak ajándékba is készíthető. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
Hozzávalók kb. 10 db-hoz
*5 dkg vaj
*8 dkg cukor
*1 nagy tojás
*1 kezeletlen narancs reszelt héja
*12 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott kávéskanál sütőpor
*5 dkg darált mák
*70 ml frissen facsart narancslé
 
A puha vajat simára keverjük a cukorral, reszelt narancshéjjal és a tojással. Hozzáadjuk a sóval, sütőporral és mákkal elvegyített lisztet. A narancslével lazítjuk. 
A minikuglóf forma mélyedéseit 3/4-ig töltjük a tésztával. 
180 fokos sütőben alul-felülsütési módban 22 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Pár perc pihenés után a formából kifordítjuk. Ha kihűlt, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése