2020. december 23., szerda

Mákos ökörszem

Nálunk nem telik el ünnep kalács nélkül. A bejgli az, ami elmaradhatatlan, de idén egy könnyű, mutatós, kellemesen puha tésztás, illatos finomság is a karácsonyi asztal része, mégpedig egy citromos, mákos töltelékkel ízesített korongocska, amit ökörszemnek hívunk. A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is. 
 
Ezzel a mákos édességgel kívánok minden kedves olvasónak békés, boldog, finomságokban gazdag ünnepet!

Hozzávalók kb. 15 db-hoz
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1,5 dkg friss élesztő
*1 dl tej
*5 dkg vaj
*1 nagyobb tojás sárgája
*2 ek cukor

Töltelékhez:
*10 dkg mák
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*Kb. 7 ek tej

Lekenéshez:
*1 tojás

Átgőzöléshez:
*3-4 ek tej
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületen hüvelykujjnyi vékonyra nyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pohárral kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk, közöttük helyet hagyva. Egy kis pálinkás pohár talpával (3 cm) a korongok közepét lenyomjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük. 
A töltelékhez a mákot ledaráljuk, ízesítjük a cukrokkal, a citrom héjával, majd összedolgozzuk a tejjel. 
A korongokat lekenjük egy felvert tojással, a közepükbe halmozunk egy kevés tölteléket. 
180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 
Még melegen lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése