2020. május 8., péntek

Káposztás kalács


Azt már korábban is említettem, hogy nagy káposzta rajongók vagyunk. Így nem is volt kérdés, hogy a káposztás batyu után következik majd egy pirított káposztával töltött kalács is. Puha, finom, és igazán gyorsan elfogyott.  :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 tk só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj

Töltelékhez:
*30 dkg reszelt káposzta
*4-5 ek olaj
*1 tk őrölt fekete bors
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt köménymag

Lekenéshez:
*1 felvert tojás

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, majd hozzáadjuk a sóval elvegyített liszthez a tojás sárgájával és a vajjal együtt. 
Alaposan kidagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
A felforrósított olajon megpirítjuk a káposztát, ízesítjük a sóval, borssal, köménymaggal és kihűtjük. 
A megkelt tésztát téglalap alakúra, és fél centiméter vékonyra elnyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A szélesebb oldaláról feltekerjük, a két végét benyomkodjuk. 
Sütőpapíros tepsibe fektetjük, letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 
Lekenjük felvert tojással. 
180 fokos sütőben alul-felülsütés módban 30 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel, és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. Hidegen szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése