2017. december 30., szombat

Sütőtökös ünnepi csiga



Akik követik a blogot, tudják, hogy a kelt tészta a szívem csücske. Jöhet bármilyen formában és ízesítésben. A hagyományos kakaós csigát gondoltam most egy picit tovább. A tésztába maradék sült sütőtök, a töltelékbe pedig igazi téli, ünnepi íz került, mégpedig mézes sütemény fűszerkeverék. Már a készítéskor csodás illat lengte be a lakást, már alig vártam, hogy megkóstolhassam.  Puha, fűszeres, megunhatatlan. Érdemes kipróbálni.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 púpozott ek cukor
*20 dkg sült, áttört sütőtök
*1 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 egész tojás
*6 dkg vaj
Töltelékhez:
*2-3 evőkanál olaj
*3 púpozott ek cukor
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*1 csapott ek mézes sütemény fűszerkeverék
Lekenéshez:
*2-3 ek tej
Tálaláshoz:
*porcukor

A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral, majd a többi alapanyaggal rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületen téglalap alakúra, és 3 milliméter vékonyra nyújtjuk. Megkenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékes, kakaós cukorral. A hosszabbik oldaláról feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. 
Sütőpapíros tepsibe fektetjük, letakarva legalább 20 percet kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses módban 12-13 perc alatt megsütjük. 
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk. 
Ebből az adagból 14 db csiga lett. 

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése