2017. szeptember 26., kedd

Hortobágyi húsos krumpligombóc



A hortobágyi húsos palacsinta és a szilvás gombóc ihlette ezt a laktató húsos fogást. Picit időigényes az elkészítése, de azt hiszem, mindenképpen megéri rászánni az időt. Külön köret nem készült hozzá, magában is remek étel.
Hozzávalók 4 főre:
Töltelékhez:
*1 nagy csirkemell filé
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 púpos tk fűszerpaprika
*0,5 kk őrölt bors
*1 tk házi darált paprika
*1 nagyobb paradicsom

A gombóchoz:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 közepes tojás
*1 csapott kk só
*15-20 dkg liszt

Továbbá:
*4 dl tejföl
*1 púpos ek liszt

A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük és hagyjuk kihűlni. Az olajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott hagymát, majd a felkockázott hagymát fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, a darabokra vágott paradicsommal, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Ha a levét elfőtte, a szaftból kiemeljük a húst és egész apróra vágjuk. 
A krumplit a tojással, sóval és annyi liszttel összedolgozzuk, hogy lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk. 
Nagyobb diónyi adagot ellapítunk a tenyerünkben, teszünk rá egy teáskanálnyi tölteléket, majd gombócot sodrunk belőle. 
Gyöngyöző vízbe rakjuk, majd ha feljön a víz felszínére, még további 2 percig főzzük, lecsepegtetjük. 
A visszamaradt szaftot simára keverjük a liszttel, összeforraljuk a tejföllel, majd beleforgatjuk a lecsepegett gombócokat. Azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése