2016. május 7., szombat

Copfos kalács



Fonott kalácsot inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan. Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
Hozzávalók 2 kalácshoz:

Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Tetejére:
*1 egész tojás lekenni

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.
Simára dagasztjuk.
Meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk.
Majd az egyik tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig hagyjuk pihenni.
A gombócokból ujjnyi vastag rudakat sodrunk.
A rudak végét összecsípjük.
Két szálat balra teszünk, hármat pedig jobbra.
Majd úgy fonjuk, hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre, majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
A végét összecsípjük.
A kalácsot lefedve kb. 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése