Fonott kalácsot
inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes
fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán
nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan.
Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
Hozzávalók 2
kalácshoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás
cukor
*2,5 dkg friss
élesztő
*2 dl tej
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Tetejére:
*1 egész tojás
lekenni
Az élesztőt a
meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk
felfutni.
A lisztet egy tálba
szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék
cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.
Simára dagasztjuk.
Meleg helyen
lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2
egyenlő részre osztjuk.
Majd az egyik
tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig
hagyjuk pihenni.
A gombócokból
ujjnyi vastag rudakat sodrunk.
A rudak végét
összecsípjük.
Két szálat balra
teszünk, hármat pedig jobbra.
Majd úgy fonjuk,
hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre,
majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
A végét
összecsípjük.
A kalácsot lefedve
kb. 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy kissé
felvert tojással.
180 fokra
előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácsra téve hagyjuk
teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése