2016. február 29., hétfő

Pincepörkölt bográcsban



Elhatároztuk, ha nem esik az eső, vasárnap bográcsban készül az ebéd. Vendégeket hívtunk, így egy közös kis főzés mindig jó alkalom beszélgetni, nevetni és a gyerekek is élvezik a homokozást, bicajozást a friss levegőn. Február ellenére egész jó volt az idő, sütött a nap és túl hideg sem volt. Az idei év első bográcsozásához pincepörköltet választottunk. Közös előkészületek utána a férfiak vették kezükbe az irányítást és a fakanalat. Nagyon finom kis egytálétel lett a végeredmény. 
Saját készítésű hordós bedobálós savanyúságot kínáltunk hozzá és sütöttem egy joghurtos tönköly kenyérkét is, aminek a receptjét hamarosan megosztom veletek.
Hozzávalók 10 főre:
*2 kg sertéslapocka
*5 nagy fej vöröshagyma
*4 púpos ek zsír
*2 kg krumpli
*1 ek só
*1 kk őrölt bors
*2 tk fűszerpaprika
*1 tk csemege paprikakrém

A húst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, majd előbbit és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, a krumplit közepesre kockázzuk.
A bográcsban a zsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd a lángról lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beleforgatjuk a húst.
A hús elég sok levet eresztett, így csak kevés vízzel kellett felengedni.
Majd ízesítjük a fűszerekkel és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit és együtt készre főzzük. Ha szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.
Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése