Elhatároztuk, ha nem esik az eső, vasárnap bográcsban
készül az ebéd. Vendégeket hívtunk, így egy közös kis főzés mindig jó alkalom beszélgetni,
nevetni és a gyerekek is élvezik a homokozást, bicajozást a friss levegőn.
Február ellenére egész jó volt az idő, sütött a nap és túl hideg sem volt. Az
idei év első bográcsozásához pincepörköltet választottunk. Közös előkészületek
utána a férfiak vették kezükbe az irányítást és a fakanalat. Nagyon finom kis egytálétel
lett a végeredmény.
Saját készítésű hordós bedobálós savanyúságot kínáltunk
hozzá és sütöttem egy joghurtos tönköly kenyérkét is, aminek a receptjét
hamarosan megosztom veletek.
Hozzávalók 10
főre:
*2 kg sertéslapocka
*5 nagy fej vöröshagyma
*4 púpos ek zsír
*2 kg krumpli
*1 ek só
*1 kk őrölt bors
*1 kk házi ételízesítő
*2 tk fűszerpaprika
*1 tk csemege paprikakrém
A húst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, majd előbbit
és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, a krumplit közepesre kockázzuk.
A bográcsban a zsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd a
lángról lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beleforgatjuk a húst.
A hús elég sok levet eresztett, így csak kevés vízzel
kellett felengedni.
Majd ízesítjük a fűszerekkel és addig főzzük, míg a hús
majdnem megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit és együtt készre főzzük. Ha
szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.
Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.