2015. október 29., csütörtök

Tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa

A két kedvenc pogácsánkat ötvöztem egybe, a tepertőset és a jól bevált krumplisat. Azt hiszem jó döntés volt, mert igazán puha, omlós, ízletes pogácsa született, ami szép réteges, laponként szétszedhető. Bár sütés alatt pár igazán csak részegessé vált, de ez az ízén azt hiszem nem változtatott semmit ;-) Most is bebizonyosodott, hogy a hajtogatással, pihentetéssel töltött időt megérte rászánni.


Hozzávalók kb. 26 db pogácsához:
Tésztába:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg finomliszt
*2 tk só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*15 dkg tejföl
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin

Továbbá:
*20 dkg darált tepertő
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kisebb tojás lekenni

Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk és megszórjuk cukorral.
A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval.
Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört krumplit, majd a vajat/margarint.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztős tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb egy egész éjszakára.
(Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam.)
Másnap lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen rákenjük a darált tepertőt.
Meghintjük sóval, borssal.
20 perces pihentetések közbeiktatásával háromszor hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd arra az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra elnyújtjuk.

Egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így magasabb tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik, ezt kb. 20 perc.
Egy kisebb tojást egy nagy csipet sóval picit felverjük és lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: