Hozzávalók kb.
26 db pogácsához:
Tésztába:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg finomliszt
*2 tk só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*15 dkg tejföl
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin
Továbbá:
*20 dkg darált tepertő
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kisebb tojás lekenni
Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk és
megszórjuk cukorral.
A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval.
Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört krumplit, majd a
vajat/margarint.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztős tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb egy egész
éjszakára.
(Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam.)
Másnap lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra és
téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen rákenjük a darált
tepertőt.
Meghintjük sóval, borssal.
20 perces pihentetések közbeiktatásával háromszor
hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felső
harmadot hajtjuk középre, majd arra az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra
elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd egy közepes
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így magasabb
tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egy kevés
helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik,
ezt kb. 20 perc.
Egy kisebb tojást egy nagy csipet sóval picit felverjük
és lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.