Végtelenül egyszerű, de mégis finom és laktató. Ha valaki nem használ zsírt, egész nyugodtan helyettesítheti 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.
Hozzávalók egy
26 cm-es pizzához:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*1 púpos tk tyúkzsír
*2 dkg friss élesztő
*1,6 dl langyos víz
Szószhoz:
*3 púpos ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2 gerezd fokhagyma)
Feltéthez:
*15 dkg húsos szalonna
*2 nagyobb paradicsom
*10 dkg trappista sajt
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a
sót.
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk,
kicsit elkeverjük (nem szükséges futtatni) és a liszthez adjuk a zsírral
együtt. Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ez alatt elkészítjük a szószt. A tejfölt egy tálba
kanalazzuk és ízesítjük sóval, fokhagymakrémmel.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk (a bőrét
eltávolítjuk).
A paradicsomokat vékonyra karikázzuk. A sajtot
lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük. Egy kerek pizza sütő formát
vékonyan kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát a formába fektetjük és kezünkkel a
széle felé nyomkodva ellapítjuk úgy, hogy a szélén kis peremet alakítunk ki.
Majd lekenjük a fokhagymás tejföllel, befedjük a
paradicsomkarikákkal.
Meghintjük bőven sajttal és rászórjuk a
szalonnadarabokat.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése