Nagyon finom lett, tökéletesen átsült, hagyományos pudingot főztem hozzá.
Hozzávalók egy
26 cm-es tortához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj/margarin
Továbbá:
*20 dkg darált dió
*10 dkg cukor
*3 púpos ek vaj/margarin
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd
megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást
és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal és
megszórjuk kevés darált dióval.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm
vastagra elnyújtjuk és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Két tálkát készítünk, az egyikbe a diót szórjuk a cukorral, a
másikba a vajat/margarint megolvasztjuk.
A korongokat megforgatjuk a vajban/margarinban, utána
a cukros dióban és a formába helyezzük.
A fele mennyiségű tésztával kirakjuk a forma alját,
megszórjuk egy jó nagy marék dióval a tetejét, majd rárakjuk a következő sor
galuskát.
A maradék cukros diót a tetejére hintjük.
Letakarva hagyjuk további 35 percet kelni.
Ez alatt előmelegítjük a sütőt.
180 fokon alul-felülsütéssel 40 perc alatt megsütjük.
Még melegen óvatosan leemeljük róla a kapcsos forma
oldalát és megszórjuk vaníliás cukorral.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése