Köszönöm szépen a receptet Marcsi!
Hozzávalók 2 kenyérkéhez:
Öregtésztához:
*15 dkg kenyérliszt (BL80)
*0,9 dl víz
*0,3 dkg friss élesztő
Kenyérhez:
*3 dkg szemes mák
*3 dkg szezámmag
*3 dkg lenmag
*0,9 dl meleg víz
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*2 tk só
*2 ek burgonyapehely (elhagyható)
*3 ek étolaj
*1,5 dl tej
*1 dl víz
*a fenti összes öregtészta
*1 dkg friss élesztő
Előző nap összeállítjuk az öregtésztát.
Egy tálba mérjük a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk a vizet, jól összedolgozzuk.
Lefedve, a konyhapulton hagyjuk 12 órát pihenni.
Másnap a magokat egy serpenyőben szárazon kicsit
megpirítjuk, majd egy tálkába öntve felöntjük meleg vízzel és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük benne a
sót és a burgonyapelyhet.
A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ahová öntjük a
meleg, de nem forró vizet, tejet, olajat, az összetépkedett öregtésztát, a
kihűlt magokat, belemorzsoljuk az élesztőt.
Jó alaposan összedolgozzuk, ha a tészta összeállt, kb. 10-15
percig dagasztjuk.
A kelesztő tálba téve, lefedve 35 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva 4 egyenlő
részre osztjuk és bucikat formázunk.
Ismét letakarva 15 percet pihentetjük.
Majd egyesével kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk.
Következik a formázás az alábbi szerint:
„Két rudat X alakban egymásra fektetünk,
és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk
le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül),
majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát
hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig
keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan
összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.”
Egy egész nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és
belefektetjük a megformázott kenyereket.
Letakarva kb. 45 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul-felülsütéssel) és az
aljára egy tálkába vizet helyezünk.
A megkelt kenyérkéket lespricceljük vízzel, megszórjuk
mákkal és a sütőbe toljuk.
30 percet sütjük, majd a hőfokot csökkentjük 200 fokra és a
vizes edénykét kivesszük.
Kb. 10 percig még sütjük, míg szép barna színt nem kapnak és
elzárjuk a sütőt.
De 5 percre még bent hagyjuk kitámasztott sütőajtó mellett.
Ha kivettük a sütőből, azonnal lespricceljük hideg vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése