2014. május 1., csütörtök

Szalonnás-paradicsomos kenyérlepény

Ez egy magyaros kenyérlepény ízletes füstölt szalonnával, friss paradicsommal. Remek kiegészítője a kertben szedett zsenge újhagyma.


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 2 tk só
Feltéthez:
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg sajt
  • 3-4 szál újhagyma
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és kicsit átkavarjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet (nem szükséges futtatni).
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és zsírjára pirítjuk, abból kivesszük és félretesszük.
A paradicsomot megmossuk és félkarikára vágjuk.
A tejfölt egy tálkába öntjük, sózzuk, borsozzuk és belezúzzuk a megtisztított fokhagymát.
Egy nagyobb tepsit (30*38 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, a tepsi méretére nyújtjuk és a sodrófára feltekerve szépen a sütőpapírra fektetjük.
Egy villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 5 perc alatt hőlégkeveréssel elősütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a tejföllel, ráfektetjük a paradicsom fél karikákat, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a szalonna csíkokkal.
A sütőbe visszatéve még további 25 percet sütjük.
Addig az újhagymákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, a megsült lepényszeletekre szórjuk.
12 szelet lett ebből az adagból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése