2014. április 4., péntek

Húsvéti fonott kalács koszorú

Nincs húsvét kalács nélkül. Idén az ünnep előtt tartottam egy főpróbát, ugyanis a hagyományos kalács összetételén változtattam egy keveset. Nem bántam meg, mert egy igazán puha, foszlós finomság lett a végeredmény. Amint kihűlt, a gyerekek rögtön meg is kóstolták egy kis vaj és házi sárgabaracklekvár kíséretében. 


Hozzávalók 2 koszorúhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája + 1 tk tej a lekenéshez
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és meghintjük 1 ek cukorral.
Hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, amit egy kevés liszttel betakarunk, hogy ne érintkezzen majd közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojások sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
Egy darabot 3 részre vágunk, ezekből hosszú, hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk.
A három rúd végeit összefogjuk, összecsípjük, majd hármas fonással nem túl szorosan összefonjuk. A fonás végét is összecsípjük.
Koszorúformába hajtjuk, és szépen összeigazítjuk a végeket.
A másik darab tésztával is elvégezzük a formázást.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük és letakarva hagyjuk további 35 percet kelni.
Előmelegítjük a sütőt.
A megkelt tésztát vékonyan lekenjük egy tojás sárgája és egy kevés tej keverékével.
180 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése