Hozzávalók 53 db mini pogácsához:
- 50 dkg liszt
- 2 púpos kk só
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 dl tej
- 1 dl tejföl (4 csapott ek)
- 2 tojás sárgája
- 25 dkg margarin (20 dkg a tésztába, a maradék a hajtogatáshoz)
- 1 kis csokor medvehagyma (5 dkg)
- 1 egész, kisebb tojás a tetejére
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit
betakarunk egy kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a szobahőmérsékletű
margarinból 20 dkg-ot, a tojások sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A medvehagymát jól megmossuk, lecsöpögtetjük és a vastag
szára kivételével apró darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát kb. 5 mm vastagra és téglalap alakúra
elnyújtjuk.
Vékonyan megkenjük a maradék margarinnal és megszórjuk a
medvehagymával.
A szokásos módon hajtogatjuk. A tésztát képzeletben 3 sávra
osztjuk.
A felső részt középre, az alsó rész rá, a jobb oldali sávot
középre, a bal oldalit rá hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét nyújtás, hajtogatás, pihentetés.
A harmadik nyújtás, hajtogatás és pihentetés után másfél
ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Hagyjuk kb. 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő.
Lekenjük a tetejüket egy kisebb, egész felvert tojással úgy,
hogy a pogácsák oldalára ne csorogjon le.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Nagyon guszta! Ezt a receptet én is kivágtam szerettem volna elkészíteni, de csak lefagyasztott medvehagymám nem tartottam jónak azzal elkészíteni. Talán ha lesz friss akkor!
VálaszTörlés