Hozzávalók 2 kenyérhez:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 púpos kk só
- 4 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 nagyobb szál)
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem
forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez
adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges
dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
A medvehagymát alaposan megtisztítjuk, lecsöpögtetjük,
leitatjuk róla a vizet és vékony csíkra vágjuk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát.
Ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes
kézzel.
Megszórjuk a medvehagymával.
Ahogy a pogácsát szoktuk, összehajtogatjuk. A tetejét lefelé
hajtjuk, az alsó részt felfelé, a bal szélét középre, majd rá a jobb szélét.
Letakarva kb, 1 órát hagyjuk kelni.
Kettévágjuk. Egyenként téglalap alakúra elnyomkodjuk.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felől megcsavarjuk, ettől kapja majd a
jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz
a kenyérnek ropogós héja.
A bemelegedett sütőben 200 fokon 45 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Imádom a gyökérkenyereket, kizárólag a ropogós héja miatt. Az, hogy medvehagyma is jár hozzá, úgy még különlegesebb! Nagyon guszta! Pár gyökeret vethetne nálam is... :o)
VálaszTörlésKöszi, valóban fincsi, a gyerekek is csak úgy minden nélkül eszegették a szeleteket :-)
Törlés