Hozzávalók 20 db rudacskához:
- 50 dkg liszt
- 2 púpos tk só
- 2 dl víz
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 ek étolaj
- 12 dkg tejföl
- 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
- 1 tojás sárgája lekenéshez
- 5 dkg sajt a tetejére
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk,
meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott
élesztőt, a tejfölt, az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.
A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború
oldalával a tésztára kenjük.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal.
A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet
pihentetjük.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint
levághatjuk.)
Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit
távolabb.
Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a
tepsiben.
Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a
rudak oldalára lecsorogni.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése