2014. február 10., hétfő

Tárkonyos húsgombócleves

A vasárnapi ebéd nyitánya volt ez a finom, zöldségekkel gazdag gombócleves. Imádom a tárkony ízét, a családnak is ízlett. Én nem szeretem citromosan, ezért csak a leves mellé kínáltam pár szeletkét a gyümölcsből, ki-ki ízlése szerint savanyíthatta.
Hozzávalók 6 főre:
  • 25 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 15 dkg gomba
  • 2 nagyobb szál sárgarépa
  • 3 közepes krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek étolaj
  • 1 púpos kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 tk morzsolt tárkony
  • 1 púpos ek liszt
  • 3 dl főzőtejszín (20%-os)
Gombóchoz:
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 egész tojás
  • 3 csapott ek búzadara
  • 1 kk morzsolt petrezselyemlevél
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát karikára, a krumplit kockára vágjuk. A gomba, ha konzerv, átmossuk, lecsepegtetjük, ha egész, akkor vékony csíkra vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel. Meghintjük a sóval, borssal, tárkonnyal.
Közben a gombócokhoz a húst egy tálkába rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és a fűszereket. Jól összeforgatjuk és hagyjuk addig pihenni, míg a levesben a zöldségek meg nem puhulnak.
Majd egy kis kanál segítségével apró gombócokat szaggatunk a levesbe. Ezek mérettől függően 10-15 perc alatt tökéletesen megfőnek.
Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, hígítjuk pár ek leveslével, majd a levesbe csorgatjuk. Ha felfő, elzárhatjuk.
Meleg kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése