2014. február 17., hétfő

Csirkemell Dubarry módra

Már többször készítettem ezt a finom csirkés ételt. Most kimondottan Párom kérésére lett ez a vasárnapi ebéd fő fogása. Szintén kívánságra zöldborsós rizs volt hozzá a köret. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 nagy szelet csirkemell filé
  • 2 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 2 ek olaj
  • 1 kisebb fej karfiol fele (nálam 8 nagy db)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dl tej
  • 1 kk só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 15 dkg trappista sajt

A karfiol rózsákat sós vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsöpögni. A sajtot lereszeljük.

A melleket vékonyra klopfoljuk, egy közepes méretű tepsit 2 ek olajjal kikenünk és belefektetjük a húsokat.

Meghintjük sóval, borssal.

Ráhalmozzuk a karfiolrózsákat.

A margarint mérsékelt lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva sűrűre főzzük. Közben fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. (Legközelebb zúzok bele 2-3 gerezd fokhagymát is.)

A sűrű mártást a karfiolos húsra kanalazzuk.

Megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 35 perc alatt megsütjük.

A húsok közé nem szükséges víz, sem alufóliával lefedni. Ezek nélkül is tökéletesen puhára sül a csirke.

5 megjegyzés:

  1. Hát ezt én is kifogom próbálni,mert nagyon finom lehet!!Köszi a segítséget a vasárnapi ebédhez!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ugyanilyen husi párolt gombával halmozva, besamelezve, sajtozva szintén Isteni fínom !

    VálaszTörlés
  3. Én még kelbimbóval próbáltam ki (fokhagymát nem javaslom, szerintem nem illik bele, de mindenki ízlése szerint ...), régóta kedvenc nálunk és Isteni finom lett. Tudom ajánlani.

    VálaszTörlés
  4. Én a húst - akár csirke, akár disznóhús - elő szoktam sütni, klopfolás után só, bors majd lisztbe mártva, és kevés zsiradékon elősütöm. Félre teszem. A karfiolt megfőzöm 3/4 keménységűre, majd utána megpakolom a húsokat a karfiollal, majd leöntöm basemellel., és utána mehet rá a sajt.

    VálaszTörlés