2013. november 6., szerda

Csirkemájas töltött párnák

Nagyon szeretjük a csirkemájat és legutóbb rántott formában került az asztalra. Most egy kicsit különlegesebb ételt szerettem volna, így kelt tésztába töltöttem. Nagyon laktató és ízletes második fogás lett.

Hozzávalók 10 párnához:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,7 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl étolaj
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható)

Töltelékhez:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk morzsolt majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk házi darált paprika
  • 1 kk só
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél

Párnák tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • 1 tk szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a burgonyapelyhet, a sót.

Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A csirkemájat alaposan, több léről átmossuk, az eres részt kivágjuk, és kisebb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk.

Rádobjuk a májat és fehéredésig pirítjuk.

Meghintjük a borssal, a majoránnával, belezúzzuk a fokhagymát és hozzáadjuk a darált paprikát.

Addig pirítjuk, míg a legnagyobb darab csirkemáj közepe is kifehéredik.

A petrezselyemlevelet megmossuk, apróra vágjuk.

A megpirult májat megsózzuk, összeforgatjuk a zöldlevéllel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

Egy nagyobb méretű pogácsa szaggatóval (én most egy hullámos szélű pudingos poharat használtam) tésztákat szaggatunk.

Minden másodikra halmozunk a csirkemájból úgy, hogy a korongok szélén hagyjuk kevéske helyet, amit kicsi vízzel lekenünk.
Ráhelyezzük a fedő tészta lapokat.
Egy villa segítségével összenyomjuk a széleket. (Ne sajnáljuk, jó erősen tegyük, úgy is megemelkednek sütés közben.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük egy egész felvert tojással.
Meghintjük szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.


Akik elkészítették:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése