2013. augusztus 15., csütörtök

Csirkés-zöldséges pizza

Ma elhatároztam, nem főzök. Délben elaludtak a gyerekek és mégis nekiláttam pizzát sütni. Olyan rég készítettem, pedig de szeretjük. A hagyományoktól eltérően most nem a kerek formában, hanem a legnagyobb tepsimben készítettem. Nem tejjel, hanem vízzel dagasztottam. A husi felhasználható bármilyen maradék sültből. Szép nagy adag lett, tele sok színes zöldségekkel.
Hozzávalók 6 főre:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 2 kk só
Szószhoz:
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 2,5 dl natúr paradicsomlé
  • 0,5 kk só
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet bors
  • 1 kk morzsolt oregánó
  • 1 kk morzsolt bazsalikom
  • 1 púpos ek liszt
Feltéthez:
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 0,5 kápia paprika
  • 2 kis fej lila hagyma
  • 1 doboz konzerv kukorica fele
  • 20-25 dkg maradék lepirított csirkemell
Tepsihez:
  • 2 dkg margarin
  • 1 ek liszt
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és kicsit átkavarjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kelt a tészta, előkészítjük a szószt és a feltétet.
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A paprikákat és a paradicsomot karikára, a lila hagymát csíkokra vágjuk. A konzerv kukoricát átmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A sajtot lereszeljük.
A szószhoz a vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és beleszórjuk a fűszereket.
A lisztet fokozatosan belehintjük és csomómentes, sűrű szósszá főzzük.
Egy nagyobb tepsit (38*30 cm) kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, a tepsi méretére nyújtjuk és a sodrófára feltekerve szépen a tepsibe fektetjük.
Lekenjük a szósszal. Rárakjuk a csirke darabokat, meghintjük a sajt 1/3-val.
Rászórjuk a kukoricát, szépen elrendezgetjük rajta a kétféle paprikát, a paradicsomot és rászórjuk a lila hagymát, majd befedjük a maradék reszelt sajttal.
Csak addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése