2013. július 30., kedd

Zöldségleves petrezselymes grízgombóccal

Nem készítek túl gyakran grízgombócot, mert kicsit a mumusom. Sajnos nem mindig sikerül úgy, ahogy én szeretném. Tudom, ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a jól bevált receptje, én Anyukámtól így tanultam. Nem szeretem a leves vizében főzni a gombócokat, mert nagyon elszívják a levét, ezért is kapnak külön fürdőt. 
Hozzávalók 4 főre:
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 kisebb zsenge karalábé
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 3 közepes krumpli
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk házi készítésű darált pirospaprika
  • 1 leveskocka
Gombóchoz:
  • 2 nagyobb tojás
  • 21 tk búzadara
  • 1 kk só
  • 1 kisebb csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 leveskocka

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A répát, a petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágjuk.
A krumpli kivételével minden zöldséget egy fazékban feltesszük főni.
Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockát, a pirospaprikát, az egész paprikát és a vöröshagymát.
Egy közepes edényben felteszünk vizet főni 1 leveskockával.
A petrezselyemlevelet megmossuk, és apróra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét keményre verjük.
A sárgáját hozzáadva is kicsit tovább verjük, majd fokozatosan beleszórjuk a búzadarát, közben kavargatjuk. Legvégül beleforgatjuk a petrezselyemlevelet.
Természetesen a búzadara mennyisége attól függ, hogy mekkorák a tojások és a gombócok alapanyaga ne legyen túl kemény, de túl híg sem.
Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor beletesszük a krumplit.
A forró leveskockás vízbe mártunk egy teáskanalat és egyesével beleszaggatjuk a gombócokat.
A legutolsó vízbe kerülésétől számítva kb. 20 perc alatt puhára főnek. Ez természetesen változhat a gombócok méretétől is.
A puha gombócokat kiszedjük a főzővízből és a meleg levessel együtt kínáljuk.
Tálalás előtt az egész hagymát és paprikát érdemes a levesből eltávolítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése