Hozzávalók 4 főre:
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 1 kisebb zsenge karalábé
- 1 kisebb zeller fele
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb paprika
- 3 közepes krumpli
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 púpos tk házi készítésű darált pirospaprika
- 1 leveskocka
Gombóchoz:
- 2 nagyobb tojás
- 21 tk búzadara
- 1 kk só
- 1 kisebb csokor friss petrezselyemlevél
- 1 leveskocka
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A répát, a
petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágjuk.
A krumpli kivételével minden zöldséget egy fazékban
feltesszük főni.
Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockát, a
pirospaprikát, az egész paprikát és a vöröshagymát.
Egy közepes edényben felteszünk vizet főni 1 leveskockával.
A petrezselyemlevelet megmossuk, és apróra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét keményre verjük.
A sárgáját hozzáadva is kicsit tovább verjük, majd
fokozatosan beleszórjuk a búzadarát, közben kavargatjuk. Legvégül beleforgatjuk
a petrezselyemlevelet.
Természetesen a búzadara mennyisége attól függ, hogy mekkorák
a tojások és a gombócok alapanyaga ne legyen túl kemény, de túl híg sem.
Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor beletesszük a
krumplit.
A forró leveskockás vízbe mártunk egy teáskanalat és
egyesével beleszaggatjuk a gombócokat.
A legutolsó vízbe kerülésétől számítva kb. 20 perc alatt
puhára főnek. Ez természetesen változhat a gombócok méretétől is.
A puha gombócokat kiszedjük a főzővízből és a meleg levessel
együtt kínáljuk.
Tálalás előtt az egész hagymát és paprikát érdemes a levesből eltávolítani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése