2013. július 18., csütörtök

Hortobágyi húsos palacsinta batyuban

Bevallom őszintén, ez az étel kísérleti jelleggel készült. Még sohasem alkottam ilyen batyus finomságot, de már rég itt motoszkált bennem a gondolat. Azt hiszem ez egy igazi ünnepi vagy vendégváró étel. Picit időigényes az elkészítése, de alkalomadtán meglephetjük vele szeretteinket, vendégeinket.
Hozzávalók 8 batyuhoz:
Töltelékhez:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 80 dkg csirkecomb filé
  • 1 púpos tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk só
  • 0,5 kk bors
  • 1 ek darált pirospaprika (házi készítésű)
Mártáshoz:
  • 1 nagydoboz tejföl (3,3 dl)
  • 1 ek liszt
Palacsintához:
  • 3 tojás
  • 1 kk só
  • 12 púpos ek liszt
  • 4,8 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • Pár db petrezselyemlevél hosszú szárral

A húst alaposan megtisztítjuk és felkockázzuk, kicsit hagyjuk lecsöpögni.
A megtisztított vöröshagymát nagyobb kockára vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk.
Rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, a sóval, borssal, a darált pirospaprikával.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük.
A palacsintákhoz a tojásokat egy tálba ütjük, beleszórjuk a sót, habosra keverjük.
Belekanalazzuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
Legvégül beleöntjük az olajat.
A palacsintákat közepes lángon egy nagyobb sütőben kisütjük.
Nekem ebből 8 db nagyobb palacsinta lett.
A megpuhult húst kiszedjük a szaftjából és ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk.
A tejfölben elkeverjük a lisztet és a szafthoz öntjük, besűrítjük.
Ha túl világos lenne, tehetünk még bele kevéske pirospaprikát.
A palacsintákat tiszta pultra vagy tálcára terítjük.
A töltelékhez adunk 2-3 ek tejfölös szószt, majd egyenletesen elosztjuk a palacsintákon.
A palacsinták szélét felhajtogatva batyut formálunk és egy megtisztított petrezselyemlevéllel megkötjük.
Pár ek mártást tányérra merünk, majd a palacsinta batyut ráültetve tálaljuk.

2 megjegyzés: