2024. szeptember 8., vasárnap

Pudingos-túrós csiga

A gyerekek kedvéért készült ez a puha, szaftos kelt tészta. Nagy sikere volt, mint általában a házi péksütiknek nálunk.
Hozzávalók 18 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj

Töltelékhez:
*1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
*3 dl tej
*3 púpos ek cukor
*25 dkg túró
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
 
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a pudingport elkeverjük a cukorral, a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Kézi mixer segítségével a túrót a vaníliával simára dolgozzuk, majd melegen a pudinggal és a citrom reszelt héjával összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket.
A téglalap keskenyebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre. A csigákat sütőpapíros tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc. 180 fokon 15-17 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő.) Azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet gőzölni. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése