2021. február 2., kedd

Mákos csicsókanudli

Nemrég említettem, hogy elég sok csicsókánk termett, amiből igyekszem felhasználni a konyhában amennyit csak lehet. Nos, most épp krumpli helyettesítése végett nudli készült belőle, mégpedig mákos. Ízre kicsit azért van különbség, de aki ismeri a csicsóka jellegzetes ízvilágát, annak nem okoz igazán meglepetést. Ahogy a nudli, általában igényel egy kis konyhai munkát mire asztalra kerül, de mindenképpen megéri az időráfordítás.
Hozzávalók 3 személyre
*30 dkg csicsóka (tisztítva mért súly)
*1 kisebb tojás
*1 csapott kk só
*Kb. 20 dkg liszt
*15 dkg darált mák a forgatáshoz
*porcukor a tálaláshoz
 
A csicsókát alaposan megtisztítjuk, a héját lesikáljuk. Bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Krumplitörővel alaposan áttörjük, hozzáadjuk a sót, a tojást és annyi lisztet, hogy a massza ne ragadjon, de kemény se legyen. 
Kisujjnyi vastag rudakat sodrunk, amit kb. 3 cm-es darabokra vágunk. 
Bő vízben kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. 
Darált mákban megforgatjuk és porcukorral megszórva kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése