2020. október 30., péntek

Sütőtökös-szalonnás kuszkusz

A kuszkusz nem gyakori vendég nálunk, próbálom beilleszteni az étkezésünkbe. A szalonnával, sütőtökkel igazán jól passzol. Előételként, esetleg még köretként is remekül megállja a helyét.Próbáljátok ki. A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is.

Hozzávalók 3 személyre
*10 dkg kuszkusz
*1 dl zöldségleves alaplé
*20 dkg sütőtök
*10 dkg húsos császárszalonna
*3-4 evőkanál olaj
*1 ág friss rozmaring
*só
*őrölt fekete bors
*1 marék friss saláta
 
A kuszkuszt a felforrósított alaplével felöntjük, lefedve pihentetjük. A felforrósított olajon megfuttatjuk az apróra vágott rozmaringot, átforgatjuk rajta a felkockázott sütőtököt, sózzuk, borsozzuk és a kockára vágott szalonnával készre pirítjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, beleforgatjuk a salátát és ha szükséges, utánízesítjük. A sütésnél megmaradt rozmaringos olajjal meglocsolva kínáljuk.

2020. október 25., vasárnap

Tejfölös csirke becsinált leves

Végérvényesen beköszöntött az igazi ősz. Tegnap reggel ködre, ma pedig szakadó esőre ébredtünk. Ebben a nem szeretem időben igazán jól tud esni egy melengető étel, egy tartalmas finomság. Mint például egy tányér forró leves. Kevés hús, és sok-sok zöldség ez jellemzi ezt a finom fogást. Nálunk most a gyerekek miatt nem került bele tárkony, de aki kedveli, nyugodtan tehet bele, mert nagyon kellemes ízt kölcsönöz neki. Tejföl helyett tejszínnel is készíthetjük.

Hozzávalók 6 személyre
*50 dkg csirke apróhús
*3 nagy szál sárgarépa
*2 nagy szál petrezselyem
*1 kis darab zeller
*1 kis fej karalábé
*3 nagyobb krumpli
*1 csésze zöldborsó (2,5 dl, saját eltevésű mirelit)
*10 dkg morzsolt konzerv kukorica
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 tk só
*1/2 tk őrölt fekete bors
*pár evőkanál olaj
*2 dl tejföl
*1 csapott ek liszt
 
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a petrezselymet felkarikázzuk, a vöröshagymát, zellert, karalábét és a krumplit kisebb kockára vágjuk. A kukoricát átmossuk, lecsepegtetjük.
Kevés felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd fehéredésig pirítjuk rajta a kisebb darabokra vágott húst. Hozzáadjuk a répát, petrezselymet, zellert, karalábét és felengedjük annyi vízzel, ami kétszeresen ellepi a ragut. Ízesítjük a fűszerekkel. Ha már majdnem puha minden, akkor hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót. Legvégül a kukoricát. 
A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és hőkiegyenlítéssel a levest besűrítjük vele. Ha szükséges, utóízesítjük. Melegen kínáljuk.
 

2020. október 24., szombat

Cordon bleu

A nagyobbik gyereknek sokáig a rántott csirke volt az első számú kedvence. Aztán Sógoromék esküvőjén megkóstolta ezt a sajtos-sonkás finomságot, és azóta ez lett a favorit. Gyakran készítem, néha csirkemellből, néha karajból. Most utóbbiból. A bő olaj helyett a sütőben sütést részesítem előnyben, mert így biztosan átsül, és közben a köretet is nyugodtan megcsinálhatom.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagy szelet karaj
*só
Töltéshez:
*8 vékony szelet sonka
*5 dkg sajt
Bundázáshoz:
*4 evőkanál liszt
*2 tojás
*6 evőkanál zsemlemorzsa
 
A húst szeleteket vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval. Kiterítjük, rakunk rá két szelet sonkát, vékony sajtcsíkot és feltekerjük. Fogvájóval megtűzzük. A hústekercseket először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk Olajjal kikent tepsibe rakjuk. A tetejét is lekenjük olajjal. Lefedve 180 fokos sütőben 45 percet puhítjuk. Majd fedő nélkül további 15-20 percet pirítjuk. A fogvájót eltávolítjuk és sült krumplival kínáljuk.
 
 

2020. október 23., péntek

Tarka kifli

Amikor kicsit gondolkodol, hogy miképpen is dobd fel a hagyományos kiflit :-) Sajnos, vagy épp szerencsére nem érte meg, hogy jól záródó fémdobozba kerüljön, hisz pillanatok alatt elfogyott. A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is. A kedvenc kifli formámat pedig a Cookori biztosította.

Hozzávalók kb. 30 db-hoz
*12 dkg liszt
*1 csipet só
*4 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*7 dkg vaj
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
 
A lisztet a sóval, porcukorral, vajjal és tojással összegyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk. 
Az egyik tésztába beledolgozzuk a kakaóport. 
Mindkét masszából vékony rudat sorunk. 
A sötét és a világos szálat egymáson összecsavarjuk. 
A szilikon kifli forma mélyedéseit kevés tésztával a peremükig töltjük. 
160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd a formából óvatosan kifordítjuk. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

2020. október 14., szerda

Lecsós-szalonnás sztrapacska

Ez a finom fogás két étel fúziójából jött létre. Kombináltam a sztrapacskát a lecsóval. Azt kell hogy mondjam, nagyon finom lett. A pirított szalonna pedig csak hab a tortán. A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is.

Hozzávalók 3 személyre
Sztrapacskához:
*50 dkg krumpli
*2 kisebb tojás
*1 csapott tk só
*kb. 23 dkg liszt

Lecsóhoz:
*2 közepes vöröshagyma
*3 nagyobb paprika
*4 nagyobb paradicsom
*3-4 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors

Tálaláshoz:
*húsos szalonna
 
A krumplit meghámozzuk, finomra reszeljük, a tojással, sóval, és a liszttel összedolgozzuk. Gyöngyözve lobogó vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. 
A lecsóhoz a félkarikára vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a vékonyra csíkozott paprikát. Ízesítjük sóval és borssal. Beleforgatjuk a sztrapacskát. Átmelegítjük, ha szükséges utánízesítjük. Apró kockára vágott, és zsírjára pirított húsos szalonnával megszórva kínáljuk.
 
Tipp: Idényen kívül házilag eltett lecsóval is készíthetjük.
 
 
 

2020. október 12., hétfő

Sajtos karfiolsaláta

Régebben a karfiol általában rántva került az asztalra, de most már szívesen készítek belőle salátát is, amit köretként sültekhez, húsokhoz kínálok. A karfiol kissé semleges, jellegtelen ízét a füstölt sajt karakteres aromája nagyon jól kiegészíti. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is.

Hozzávalók személyenként
*15 dkg karfiol
*5 dkg füstölt sajt
*1 marék friss salátalevél
*2 csapott evőkanál tejföl
*1 evőkanál cm majonéz
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
 
A karfiolt rózsáira szedjük, bő sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A sajtot kisebb kockára vágjuk. A tejfölt simára keverjük a majonézzel és a fűszerekkel. Beleforgatjuk a karfiolt, a sajtot és a zöldségeket. Színes borssal megszórva kínáljuk.

2020. október 10., szombat

Szilvás galette

Már rég készültem elkészíteni ezt a gyümölcsös finomságot. Nagyon szaftos, nagyon finom. Érdemes azonban addig várni, amíg kihűl, mert könnyebben lehet szeletelni. De egy szeletnél nem lehet megállni, csak úgy eteti magát.
Hozzávalók:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*2 csapott ek cukor
*1/2 citrom reszelt héja
*10 dkg vaj
*5-6 ek víz

Töltelékhez:
*1 ek búzadara
*kb. 10 db szilva
*1 ek vaníliás cukor
*1 kk őrölt fahéj
*1 csipet őrölt szegfűszeg

Lekenéshez:
*1 kisebb tojás
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, becsomagolva egy órát pihentetjük. Lisztezett felületen kör alakúra és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőpapíros tepsire terítjük. Megszórjuk búzadarával. 
A szilvát kimagvaljuk és cikkekre vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel elkevert cukorral és a tésztalapra rakjuk úgy, hogy a szélén 2-3 cm hely maradjon üresen. Ezt a tésztaszélet a gyümölcsre visszahajtjuk, és lekenjük egy felvert tojással. 
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
 
 
 
 
 

2020. október 9., péntek

Gombás kuszkuszsaláta

Ez egy roppant egyszerű húsmentes, gombás étel, ami nem tartalmaz se tejet, se tojást. Pillanatok alatt elkészül. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.

Hozzávalók 3 személyre
*1 Portobella Chefmix
*10 dkg kuszkusz
*1 dl víz
*4-5 evőkanál olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*kevés olívaolaj ha szükséges
 
A kuszkuszt forrásban lévő vízzel felöntjük. Letakarva hagyjuk puhulni, párszor átkeverjük. A csomagban található portobello gombát nagyobb darabokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát apróra daraboljuk. Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát és a sárgarépát, hozzáadjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal. Készre pirítjuk. Beleforgatjuk a megpuhult kuszkuszba. Ha szükséges utánízesítjük. Ha száraznak találjuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Melegen főételként, esetleg köretként kínáljuk.

2020. október 6., kedd

Háromgombás patisszonos ragu

Még elvétve megbújik egy-két patisszon a kertben, érdemes kipróbálni ezt a könnyű húsmentes fogást. A gombával jó kis párost alkot. A ChefGomba Exotic csomagját használtam fel hozzá. Egyszerű, könnyű, tej- és tojásmentes étel. IR- és szénhidrátdiétába is beilleszthető.

Hozzávalók 4 személyre
*1 ChefGomba Exotic Chefmix
*1 kisebb patiszon
*1 kis vöröshagyma
*3-4 evőkanál olaj
*pár evőkanál zöldségleves alaplé
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt feketebors
*1 gerezd zúzott fokhagyma
 
A háromféle gombát folyó víz alatt átmossuk, kisebb csíkokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a csomagból az újhagymát felkarikázzuk. A patisszont meghámozzuk, a magvas részt kivágjuk, a zöldséget kisebb kockára vágjuk. 
A felforrósított olajon a kétféle hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csillagtököt, a gombákat. Kevés alaplével puhára pároljuk. A fűszerekkel ízesítjük. 
Melegen, basmati rizzsel kínáljuk.

2020. október 4., vasárnap

Tojásos rizs

Néha igencsak fejtörést okoz, hogy a hagyományos, megszokott és néha már kissé unalmas köretek helyett valami mással, valami újdonsággal tálaljam a húsokat, sülteket. Bár tudom, hogy ez a fajta köret egy bizonyos nemzet egyik eledele, én is megpróbálkoztam vele, bár most csak egy hagyományos ételünkhöz, amit a gyerekek minden nap szívesen megennének, a rántott csirkéhez. Roppant egyszerű és mégsem a megszokott köret.

Hozzávalók 4 személyre:
*25 dkg (basmati) rizs
*2-3 evőkanál olaj
*3 nagyobb házi tojás
*só
*őrölt fekete bors
 
Az átmosott rizset bő vízben puhára főzzük, átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A tojásokat kavargatva megsütjük. Beleforgatjuk a lecsepegett rizset, ízesítjük sóval és borssal. Melegen azonnal kínáljuk.
 

2020. október 1., csütörtök

Savanyúkáposztás sztrapacska

Itt az igazi ősz, jöhetnek a melengető, tartalmasabb ételek. A hideg időszak beálltával együtt jön a savanyú káposzta időszaka. Nagyon szeretjük, akár egy jó kis bablevesbe, akár csak magában sült húshoz, minden formában nagy kedvenc. Nem hagyhattam ki sztrapacskával sem. Igazán laktató fogás, a szalonna nagyon jól kiegészíti. Próbáljátok ki.

Hozzávalók 3 személyre

*50 dkg krumpli
*2 nagyobb tojás
*1 tk só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*23-25 dkg liszt 

Továbbá:
*20 dkg savanyú káposzta
*10 dkg húsos szalonna
*2-3 evőkanál olaj
*1 nagy csipet őrölt fekete bors

A meghámozott krumplit finomra reszeljük. Elkeverjük a tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, hogy a nokedli tésztánál keményebb masszát kapjunk. Bő, gyöngyöző vízbe szaggatjuk. Átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.

A káposztát átmossuk, kicsavarjuk, apróra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben az apróra kockázott húsos szalonnát kevés olajon megsütjük, hozzáadjuk a káposztát. Együtt kicsit pirítjuk, majd a sztrapacskával összeforgatva jól átmelegítjük, megszórjuk borssal, ha szükséges kevés sóval. Azonnal kínáljuk.