2018. március 24., szombat

Tojáskrémes fésűs karaj

Lassan itt az ünnep, mindenki a menüt tervezi. Én többnyire előre elkészíthető fogásokban gondolkodok, amit szépen előkészítek, megsütöm és az adott napon már csak tálalom. Ez a tojásos étel is pont ilyen. Azt hiszem elég mutatós, hogy hidegtálra kerüljön. Nem olyan túl bonyolult, mint ahogy elsőre tűnik. Egy kis francia salátával vagy majonézes krumpli salátával remek vendégváró is lehet. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.

Hozzávalók 3 személyre:
*80 dkg sertéskaraj egyben
Töltelékhez:
*3 nagyobb keményre főtt tojás 
*0,5 kk só
*2 nagy csipet őrölt bors
*1 púpozott tk mustár
*1 ek mangalicazsír a forma kikenéséhez
*5 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

A megtisztított karaj tetején három párhuzamos zsebet vágunk úgy, hogy a hús alját nem vágjuk át.
A mélyedéseket és a karajt kívülről is bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. 
A tojásokat villával áttörjük, a fűszerekkel ízesítjük, és a mustárral krémesre kavarjuk. A tojáskrémet a zsebekbe töltjük. 
A húst tiszta spárgával körbekötözzük. Zsírral kikent kalácsformába rakjuk. Öntünk mellé körülbelül 0,5 dl vizet. Lefedve 180 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát puhítjuk. Eltávolítjuk az alufóliát, és 25-30 percet pirítjuk, ezalatt párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon ki a hús. 
Kiemeljük a formából, levágjuk a madzagot, a formába visszatéve megszórjuk reszelt sajttal, és annyi ideig sütjük még, míg a sajt barnára pirul. 
A formában hagyjuk teljesen kihűlni, és hidegtálra szeletelve, szaftos salátával, esetleg krumplipürével kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése