2016. december 3., szombat

Sonkás töltött dagadó



Sokan vannak, akik még az ünnep előtt is dolgoznak, ezért előre kell gondoskodniuk a menüről. Ez a töltött dagadó már 1-2 nappal előre megsüthető, sőt hidegen már szépen is lehet szeletelni. Nálunk minden nagyobb családi összejövetel alkalmával étlapra kerül. Jó nagy adag és csodásan mutat hidegtálon is. A hagyományos tölteléket most egy kevés sonkával is kiegészítettem, és habos krumplipüré körettel kínáltam.
Hozzávalók kb. 8 főre:
*1 nagy sertésdagadó (Kb. 1,2 kg)
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*2 tk mustár
*1 jó púpos ek zsír

Töltelékhez:
*30 dkg darált sertéshús
*3 nagyobb tojás keményre főzve
*3 nagyobb szelet kenyér
*10 dkg sonka
*1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
*2 nagyobb nyers tojás
*2 csapott tk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 púpos kk házi fokhagymakrém

A három tojást keményre főzzük, leszűrjük, héjukat eltávolítjuk, és apróra vágjuk.
A darált húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a nyers és a felkockázott tojásokat, az apróra vágott sonkát, a petrezselyemlevelet, a vízbe mártott, kinyomkodott és szétmorzsolt kenyereket. Ízesítjük a fűszerekkel és jól összedolgozzuk.
A megtisztított dagadót felszúrjuk, és belülről megszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük mustárral.
A tölteléket belenyomkodjuk, majd a lyukakat varrócérnával beöltjük.
Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a dagadót és öntünk mellé kb. 1 dl vizet.
Lefedve előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 100 percet puhítjuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk, a hőfokot 180-ra mérsékeljük és állandóan locsolgatva a szaftjával kb. 20 perc alatt szép pirosra pirítjuk.
Majd kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése