2016. december 17., szombat

Márványcsirke



Ez egy olyan csirkés fogás, amit gyakran készítek nagyobb ünnepek, illetve családi összejövetelek alkalmával. Nagyon kedvelem, mert előre megsüthető, hidegen szépen szeletelhető és dekoratív hidegtál is kialakítható belőle. 
Szép nagy adag, akár 6-8 felnőttnek is bőségesen elegendő. Kínálhatjuk akár burgonyasalátával, de habos krumplipüré is illik hozzá.
Hozzávalók 1 őzgerinchez:
*2 nagyobb csirkemellfilé pár (80 dkg)
*0,5 kk só
*3 nagyobb tojás
*4 ek tejföl
*3 púpos ek liszt
*15 dkg trappista sajt
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
*25-30 dkg bacon szalonna

A sütőt előmelegítjük, egy őzgerincformát vékonyan kikenünk zsírral.
A megtisztított csirkét apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük és meghintjük sóval.
A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, sóval, liszttel, borssal, apróra vágott petrezselyem levéllel. Beleforgatjuk a húst, majd a reszelt sajtból 10 dkg-ot.
A formát kibéleljük a szalonnával úgy, hogy az őzgerinc mindkét oldalán túllógjanak, és egy picit fedjék egymást. Belekanalazzuk a tejfölös csirkét. Ráhajtjuk a túllógó szalonnákat, sőt teljesen befedjük a kimaradt rész a maradék bacon csíkokkal.
Alufóliával lefedjük és 180 fokon alul-felülsütéssel 20 percet puhítjuk. Ezután eltávolítjuk a fóliát és további 20 percet sütjük. Ezután óvatosan kiborítjuk egy tepsire.
A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 20 percet még sütjük.
Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Egy éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.





2 megjegyzés: