2016. szeptember 1., csütörtök

Sárgabarackos gombóc



A mi sárgabarackunk jó rég leérett, de most kaptunk egy kis dobozkával. Bevallom őszintén, kicsit savanykás és apró volt, így frissen nem kívánkozott senkinek sem elfogyasztani. Gondoltam egyet, az idényben elmaradt tervemet megvalósítottam és készítettem egy adag gombócot. Így már azért jobban ízlett, sőt a fahéjas porcukor sokat segített a savanykás gyümölcsön.
Hozzávalók kb. 16 gombóchoz:
Tésztához:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 tojás
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*Kb. 15 dkg liszt

Morzsához:
*10 ek zsemlemorzsa
*4 ek olaj
*1 kis csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor

Továbbá:
*8 db sárgabarack
*3-4 ek porcukor
*1 csapott tk őrölt fahéj

A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és nedvességtartalmától.
Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.
Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.
A megtisztított barackokat kettévágjuk, magjukat eltávolítjuk. Egy kisebb tálban a porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
A tésztából hosszú hengert formázunk, amit kb. 2 cm szeletekre vágjuk. Egy szeletet a tenyerünkbe veszünk, kicsit ellapítjuk. Egy fél barackot megforgatunk a fahéjas porcukorban, a tésztára tesszük és gombócot sodrunk belőle.
Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.
Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.
A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.
Melegen, vagy hidegen is finom fogás.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése