2016. július 10., vasárnap

Fűszeres újkrumpli tepsiben sütve



Már van szép újkrumpli a kertben, ezért egy roppant egyszerű sütőben sült köretet találtam ki. A sütés első szakaszában a krumpli szépen megpuhul, majd a magasabb hőmérsékleten egy kis színt is kap. Érdemes azért a végén figyelni, nehogy túl sötét legyen és kiszáradjon, hisz a sütők sem egyformák.
Hozzávalók 4 főre:
*8 nagyobb darab újkrumpli
*1 dl étolaj
*1 púpos tk só
*1 csapott kk őrölt bors
*1 csapott kk fűszerpaprika

A krumplikat alaposan megtisztítjuk, héjukat lesikáljuk.
Minden darabot közel azonos nagyságú cikkekre vágunk.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Beleszórjuk a krumplikat és meghintjük sóval, borssal, fűszerpaprikával.
Meglocsoljuk az olajjal.
Jó alaposan átforgatjuk, hogy minden egyes darabot bevonjon az olaj.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 percig hőlégkeveréssel puhítjuk, majd a hőfokot 230-ra véve 10 percig pirítjuk. (A sütési idő függ a krumpli fajtájától és a sütőtől is, ezért érdemes egy villával ellenőrizni, hogy kellőképpen megpuhult-e.)
Melegen, azonnal kínáljuk. Ha még sótlannak véljük, akkor ízlés szerint fűszerezzük.

A Facebookon is megtaláltok.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Andi!

    Nagyot nevettem magamban tegnap késő este, mert tepsis burgonyát készítettem kései vacsorára az általad leírt módon. Amikor megláttam a receptedet, éppen azt falatoztam. :) Én is mindig így készítem el. Ha olajjal jól átforgatom a szeleteket, akkor chips-szerű, jó ropogós lesz egy részük, főleg azok, amelyek alulra kerülnek a tepsiben. (Vékony szeletekre szoktam őket vágni, így egy részük mindig nagyon jól megsül, szép aranybarna lesz.) Most van egy nagyon jó mexikói fűszer keverékem, lelkesedésemben mindenre rászórom, így a krumpli is ilyen ízesítésű volt.

    Szép nyarat kívánok Neked és továbbra is csak ámulok a jobbnál jobb receptjeiden! :)

    Andi

    VálaszTörlés