2016. június 4., szombat

Zöldséges hússal töltött karajtekercs



Amikor vendégek érkeznek, igyekszem előre dolgozni a konyhában. Mindig készül olyan fogás, ami előző nap megsüthető és a vendéglátás előtt csak a szeletelés, illetve a tálalás van hátra. Ilyen ez a húsos étel is. Krumpli salátát kínáltam hozzá, amit szintén előre el lehet készíteni.
Hozzávalók 1 nagyobb rúdhoz:
*Kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
*250g darált sertéscomb
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kisebb tojás
*1 kisebb szál sárgarépa
*1 dl zöldborsó
*1 kisebb kaliforniai paprika negyede
* 1 marék zsemlemorzsa
*200g bacon szalonna
*1 ek zsír
*0,5 dl víz

A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy. 
(Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal.
(A formázás fázisképei egy korábbi receptnél megtekinthetők IDE kattintva.) 

A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben éppen roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A paprikát pedig apróra daraboljuk.
A darált húst ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojást, a paprikát, a kihűlt és lecsepegett borsót és sárgarépát. Mivel elég lágy a massza, ezért egy marék zsemlemorzsát is beledolgozunk.
A kiterített karajon szétnyomkodjuk a zöldséges húst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a széle rész alulra essen.
A bacon szalonnát kiterítjük úgy, hogy a szeletek egy egész kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.

Egy magasabb falú kenyérsütő formát kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy kevés vizet, amibe szórunk némi házi ételízesítőt. Alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben lefedve, hőlégkeveréssel kb. 75 percet puhítjuk, majd az alufóliát eltávolítva, (ha sok a leve, akkor nagy részét érdemes leönteni) további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető.

A Facebookon is megtaláltok.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jo ebéd ötletet, biztosan ki fogom próbálni, egyszerűnek tunik az elkeszitese. Sajnos a tojast ki cserelnem majd az osszetevok kozul valamire, allergia miatt, de mivel csak a toltelekbe kell es azt osszefogja a hus, igy tuti nem fog szetesni szerintem a végeredmény.
    Szeretem a receptjeidet, hasonlo az izlesvilagunk, egyszeru es finom eteleket keszitesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik (tetszenek). Jó étvágyat kívánok hozzá :-)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés