2016. február 13., szombat

Cukorkás fánkok az ovis farsangra



Nagy dilemmában voltam, hogy mit is készítsek az ovis farsangi buliba. Férjem javasolta, hogy legyen cukorkás fánk, annak biztosan örülnek majd a gyerekek, hisz a mi két csemeténk is rajong a cukorkás finomságokért. Úgy döntöttem, hogy a gyorsabb, sütőporos változatot sütöm és már hajnali ötkor neki is álltam. 
Mire felkeltek a gyerekek, kész is volt a fánk.
Hozzávalók 40 db fánkhoz:
*58 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*1 nagy csipet só
*2 kisebb tojás
*6 púpos ek porcukor
*2 tasak vaníliás cukor
*4 dl tejföl
*8 dl olaj a sütéshez
*18 dkg étcsokoládé
*3 ek olaj
*színes cukorkák

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a sütőport.
Egy másik tálban a tojásokat simává keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel.
Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és jól összedolgozzuk.
Lisztezett felületen 0,5 cm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (Nálam 5,5 cm-es volt)
Ízlés szerint készíthetünk lyukat is a közepébe.
(Ezt én egy alma magház eltávolítóval oldottam most meg.)
Bő, forró olajban, közepestől egy picit kisebb lángon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. (Célszerű figyelni, mer gyorsan sül.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Közben a csokoládét sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk az olajat.
Vízgőz felett felolvasztjuk, megmártjuk benne a fánkok tetejét, majd egy kis idő után megszórjuk cukrokkal.
Ha azonnal tennénk ezt, akkor könnyen lecsúsznak a nagyobb golyók vagy az apróbbak a csokoládéba süllyednek.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése