2016. február 23., kedd

Csicsóka chips


A csicsókából egy nagyon finom és különleges rágcsálnivalót készítettem. Tulajdonképpen az előkészítése nem is olyan bonyolult, de a sütésnél nagyon kell figyelni, hogy eltaláljuk a megfelelő hőmérsékletét az olajnak és azt a pillanatot, amikor a csicsóka még nem a legsötétebb, de ha már kiemeljük az olajból, akkor ropogós. A chips édeskés ízű, de ennek ellenére nagyon gyorsan elfogy. Szerintem nem lehet elegendő mennyiséget sütni belőle
Legközelebb megpróbálom a sütőben is elkészíteni.
Hozzávalók 4 főre:
*Kb. 1 kg csicsóka
*Kb. 5 dl olaj
*1 kk só

A csicsókáról lemossuk a földmaradványokat, majd egy dörzsi szivaccsal alaposan lesikáljuk a felületéről a héját. Érdemes vízbe tenni, hogy ne barnuljon meg, míg az összessel végzünk.
Ez után egy uborkagyalun vékonyra szeleteljük vigyázva, hogy az ujjaink épségben maradjanak.
Bő olajat forrósítunk. Először érdemes 1-2 szelettel próbasütést végezni, hogy lássuk, elég forró-e az olaj és mennyi idő az, mire tökéletesre sül.
Majd egy kevés csicsókát az olajba rakunk, egyszer átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze.
Ha már kezd barnulni, akkor érdemes egyet kiemelni, és ha a levegőn roppanós, akkor papírtörlőre kiszedni az összeset. Azonnal megszórjuk sóval. Ha túlkésőn vesszük ki az olajból, nagyon barna lesz és az íze is kesernyés.
Magában is remek csemege.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése