2016. január 23., szombat

Zserbócsiga



Van úgy, hogy fogalmam sincs, hogy milyet, de kelt tésztát kell sütnöm. Most is így történt. Amikor bedagasztottam, még csak abban voltam biztos, hogy csiga formában fogom készíteni. De mi legyen a töltelék? Akkor bevillant, hogy van még dió és házi baracklekvár. Legyen zserbós. Nem sajnáltam belőle a tölteléket. Igen ám, de akkor már a csoki sem hiányozhat róla. Mondanom sem kell, hogy amikor sült, leírhatatlan illat lengte be a konyhát. Alig vártam, hogy kihűljön. 
Egy pohár hideg tejjel mennyei lakoma.
Hozzávalók kb. 15 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg margarin
*1 kisebb tojás

Töltelékhez:
*6 jó púpos ek sárgabaracklekvár
*15 dkg dió
*8 dkg cukor
*1 tasak vaníliás cukor

Továbbá:
*3 ek tej a lekenéshez
*9 dkg étcsokoládé
*1 ek olaj

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Elkezdjük összedolgozni, majd az olvasztott margarint is fokozatosan adagoljuk.
Jól kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a darált diót a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.
Megkenjük a lekvárral és jó bőven megszórjuk a cukros dióval.
A szélesebb oldalától kezdve szorosan feltekerjük.
Egy varrócérna segítségével kétujjnyi (kb. 3 cm) vastag csigákat vágunk le.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól egy kicsit távolabb.
Letakarva addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Amint kivesszük a sütőből, egy ecset segítségével a tésztás részt lekenjük tejjel.
Konyharuhával letakarva hagyjuk kb. 10 percet átgőzölni.
Addig a csokoládét vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk, és egy kiskanállal becsíkozzuk a kihűlt csigákat.

A Facebookon is megtaláltok.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Andi!

    De jó ötlet!!!!! Meg fogom csinálni. :) Szuper recept.

    Üdv: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik. Biztosan Nálatok is sikere lesz. Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá :-)

      Törlés