2016. január 27., szerda

Teljes kiőrlésű tejes kiflik

Az egyszerű tejes kiflik sikerén felbuzdulva egy kevés változtatással, vagyis a liszt cserével újra kifliket sütöttem. A séma ugyanaz, a tészta összeállítása után azonnal formázás és a tepsiben pihentetés, csak amíg a sütő bemelegszik. Az eredmény 8 db formás, finom, puha kifli. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó állagú pékáru lesz az eredmény. A kiflik egyáltalán nem szárazak, és még egészségesebbek is, mint a fehér lisztből készült társai. Tuti készül majd máskor is :-)


Hozzávalók 8 kiflihez:
*30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
*5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
*1 tk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2,5 dl tej
*2,5 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni.
Közben a liszteket egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt. Elkezdjük kidolgozni.
Ezután a tésztából 2 gombócot formázunk.
Az egyiket leheletnyi liszttel megszórt felületen tányér nagyságúra elnyújtjuk, majd 4 cikkre vágjuk.
A cikkeket egyenként kb. 2 mm vastag háromszögekre nyújtjuk.
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük, kifli formára hajlítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
A többi tésztából is kifliket készítünk.
A sütőt előmelegítjük, egy kis tálba vizet teszünk az aljába, addig letakarva hagyjuk a kifliket kelni.
Lekenjük a tetejüket vízzel.
200 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk hűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

3 megjegyzés:

  1. Meg sütöttem én is,de a 25 perc sok hozzá szerintem.
    Még hátra volt 12 perc és már szép piros volt.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa, Természetesen minden sütő más, ezért a sütési idő eltérhet. Ez csak irányvonal, ezért is érdemes figyelni sütéskor.

    VálaszTörlés