2016. január 8., péntek

Húsos-gombás sztrapacska

Ha sztrapacskáról van szó, akkor a legtöbb embernek a juhtúró és a szalonna jut eszébe. Pedig egyéb párosításban is remek fogás. Készítettem már korábban pirított káposztával, most pedig gombával, húsosan. 

A megszokott sztrapacskától ez a változat jelentősen eltér, de azt hiszem a gasztronómiának ez a szépsége, hogy a recepteket magunk alakíthatjuk saját és a családunk ízlése szerint. 

Hozzávalók 3 főre:
*60 dkg sertéshús (lapocka, comb vagy tarja)
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 ek tyúkzsír
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 tk őrölt pirospaprika
*1 közepes db paradicsom
*25 dk barna csiperke

Tésztához:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagy tojás
*1 kk só
*20 dkg liszt

A húst alaposan megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és hagyjuk kicsit lecsepegni.
A gombát is megtisztítjuk, héját lehúzzuk, folyó víz alatt átöblítjük és vékonyra szeleteljük.
A vöröshagymát felkockázzuk és a zsíron üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Ízesítjük a fűszerekkel, majd felengedjük kb. 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a paradicsomot.
Fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, akkor a vizet még pótoljuk közben.
Ha már puha a hús, hozzáadjuk a gombát, a fedőt eltávolítjuk és pár percig még együtt pirítjuk.
Bő, sós vizet forralunk.
A krumplit meghámozzuk, majd pépesre reszeljük.
Hozzáadunk egy tojást, sót és kb. 20 dkg lisztet. Simára keverjük.
Ha már gyöngyözik a víz, akkor beleszaggatjuk.
Amint feljönnek a víz tetejére, még hagyjuk pár percet főni és sós vízre szedjük, átöblítjük és hagyjuk lecsepegni.
A tésztát a hússal és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.
 
A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése