2015. december 20., vasárnap

Töltött kacsabőr

Kaptam Anyukámtól saját nevelésű és vágású kacsát. Ő csodásan feldolgozta, megnyúzta és egyben, a szárnyakat is meghagyva nekem adta. Mondanám, hogy töltött kacsa, de az nem fedné a valóságot, ezért inkább töltött kacsa bőr. Ez volt az első ilyen egyben sült és töltött jószág, amit készítettem, ezért a töltelék mennyiségével kapcsolatban bőszen kértem Tőle a telefonos segítséget. Máj hiányában májkrém került bele. Amikor a töltelék már a kacsában volt és bevarrtam, kicsit csalódott voltam, mert kinézetre egy lapos, gutaütött állatra emlékeztetett. De sütés közben a szárnyas "kigömbölyödött", igazi kacsaformát vett magára. Az eredmény csodás lett. Szépen szeletelni csak hidegen lehet. Nálunk habos krumplipüré készült hozzá, és hordós bedobálós savanyúsággal kínáltam. 
Jól mutat hidegtálon is és remek ünnepi vagy vendégváró fogás.


Hozzávalók 8 főre:
*1 nagyobb kacsa bőre a szárnyakkal együtt
*1 kk só
*1 ek szárnyas fűszersó
*2 ek zsír
*1 nagy fej vöröshagyma

Töltelékhez:
*25 dkg darált sertéshús
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 nagyobb keményre főtt tojás
*3 közepes nyers tojás
*2 kis doboz májkrém
*3 kis szelet kenyér
*1 tk só
*0,5 kk őrölt bors
*2 marék zsemlemorzsa
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél

A kacsát alaposan megtisztítjuk, és belülről alaposan bedörzsöljük sóval.
A töltelékhez a megtisztított vöröshagymát, a petrezselyemlevelet és a keményre főtt tojást apróra vágjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a darált húst, hozzáadjuk a kicsavart kenyeret, a kemény tojást, a hagymát, a petrezselyemlevelet, a nyers tojásokat, a májkrémet, és a fűszereket.
Alaposan összedolgozzuk. Ha lágy a massza, adjunk hozzá zsemlemorzsát.

A kacsát megtöltjük a tojásos hússal, majd varrócérnával bevarrjuk a nyakát és a faránál lévő részt.
Szárnyas fűszersóval bedörzsöljük kívülről.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral és belefektetjük a kacsát.
Egy nagyobb vöröshagymát megtisztítunk, és négyfelé vágunk, a tepsibe rakjuk.
A kacsához öntünk még kb. 1 dl vizet.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol lefedve 200 fokon kb. 60 percet puhítjuk. (A sütési idő függ a sütőtől és a kacsától is.)
Ezután a hőfokot 180-ra csökkentjük, a fóliát eltávolítjuk.
Kb. 35 perc alatt szép pirosra pirítjuk, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése