2015. július 1., szerda

Szalonnás-krumplis töltött tök

Szemlátomást nőnek a kertben a tökök és a cukkinik. Nem hagyom túl méretesre őket, inkább zsengén leszedem, mert így még finomabbak és amúgy is van termés bőven. Amikor levettem pár tököt, még nem tudtam, hogy milyen fogás lesz belőlük. Benéztem a hűtőbe és akkor született meg az ötlet. 
Nem szokványos, jó húsos szalonna és krumpli lett a töltelék, amit sajtos tejföl koronázott meg. Külön köret nem készült hozzá.


Hozzávalók 2 főre:
*2 bébi főzőtök (egyenként 35 dkg)
*4 nagy csipet só a tökök besózásához
*7 dkg húsos szalonna
*1 nagyobb újkrumpli
*3 jó púpos ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*2 borsónyi házi fokhagymakrém
*8 dkg füstölt sajt
*1 ek olaj a sütőforma kikenéséhez

A kis tököket alaposan megmossuk, kicsit megtörölgetjük. Egy éles késsel hosszában kettévágjuk.
Egy kiskanállal a magkezdeményes belsejét kikaparjuk, erre nem lesz szükségünk.
Mindegyik tök darabot meghintjük sóval és félretesszük.
A szalonnát apróra vágjuk, a megtisztított krumplit is egész apróra kockázzuk.

Egy serpenyőben a szalonnát megsütjük, ha már eresztett egy kis zsírt, akkor hozzáadjuk a krumplit és együtt pirítjuk, míg utóbbi is megpuhul.
A levet, amit a sótól a tökök eresztettek, leöntjük, és egy olajjal kikent jénaiba, tepsibe fektetjük, és a mélyedésekbe kanalazzuk a szalonnás krumplit. Egész finoman meghintjük sóval.
A sajtot lereszeljük.
A tejfölt egy tálkába kanalazzuk, ízesítjük sóval, borssal, házi fokhagymakrémmel.
Majd beleforgatjuk a sajt egyharmadát.
A sajtos tejfölt a tökök tetejére kanalazzuk, majd megszórjuk a maradék sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk (lefedni nem szükséges), ahol 200 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a villa könnyen belemegy a tök húsába. Ez kb. 25 perc az említett hőfokon.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése