2015. július 25., szombat

Reszelt almás sütemény

Bőséges termés van idén a nyári alma fánkon. Ezt a sütit Párom kedvéért készítettem, az Ő kimondott kérésére. Anyukám jól bevált receptjét használtam. Puha, omlós tészta és jó sok töltelék jellemezte. Igen, csak múlt időben, mert már egy morzsa sincs belőle :-)


Hozzávalók:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1 tasak sütőpor
*15 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*25 dkg vaj/margarin
*2 tojás sárgája
*1 jó púpos ek tejföl

Töltelékhez:
*1,5 kg alma (tisztítás előtt mért súly)
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*0,5 tk őrölt fahéj
*2 jó púpos ek búzadara

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a sütőport, a porcukrot, a reszelt citrom héját. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a tejföllel könnyű tésztává dolgozzuk.
A tésztát két részre osztjuk, az egyiket egy zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk legalább 45 percre.
A másik tésztát letakarva, hogy ne száradjon, félretesszük.

Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük.
Alaposan kicsavarjuk, a levére nem lesz szükségünk.
A gyümölcsöt ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
Egy közepes tepsit (23*38 cm) kikenünk vékonyan vajjal és meghintjük liszttel.

A félretett tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk úgy, hogy egy kis peremet hagyunk a szélén.
Megszórjuk a búzadarával és rásimítjuk a tölteléket.
A fagyasztóból elővesszük a tésztát, majd a reszelő nagy lyukán az almára reszeljük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Leheletnyi porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: