2015. június 8., hétfő

Kapros-szalonnás kenyérlángos

Tegnap Párom megkérdezte, amikor a kertben voltunk és ránézett a kaporra, hogy mikor sütök megint kapros kenyérlángost. Régebben már több alkalommal készítettem, nagyon szeretjük. Nem is vártam sokáig, csak ma uzsonnáig :-)
Akinek nincs két kerek formája, egész nyugodtan sütheti egy egész nagy méretű tepsiben.


Hozzávalók 2 db 26 cm-es kenyérlángoshoz:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*1,7 dl langyos víz
*2 dkg friss élesztő
*1 púpos tk tyúkzsír megolvasztva (esetleg 2 ek olaj)

Szószhoz:
*4 púpos ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 nagy csokor friss kapor

Feltéthez:
*1 kisebb fej lila hagyma
*25 dkg húsos szalonna

A tésztához az élesztőt a langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk, elkeverjük, de nem szükséges futtatni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olvasztott zsírt.
Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.

Ez alatt a kaprot megmossuk, leitatjuk róla a vizet, apróra vágjuk és elkeverjük a tejföllel és kevés sóval.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk és kiemeljük a zsírból.
A lila hagymát vékony csíkokra vágjuk.
Két kerek pizza sütő formát kikenünk vékonyan a kisült szalonna zsírjával, megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, gombócokat formázunk és 10 percre félre tesszük.

Az egyiket az előkészített formába rakjuk, kézzel a forma széle felé lapítjuk, toljuk és kis peremet is kialakítunk.
Lekenjük két evőkanálnyi kapros tejföllel, megszórjuk a szalonna felével és a lila hagyma egy részével.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ez alatt a másik tésztával is megismételjük a műveletet.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Egyszer próbáld ki úgy hogy kevés túrót szórjál még a tejfölre és úgy rá a szalonna nagyon finom !

    VálaszTörlés